Rendementwinst en premies bij ombouw van gemeenschappelijke verwarmingsinstallaties van stookolie naar gas

Passiefbouw, energievriendelijkheid, energieprestatiecoëfficiënten en -audits, dakisolatie, E-peil, hoogrendementsbeglazing, groene energie … Dagelijks worden we overspoeld met deze energie-gerelateerde begrippen die onze ecologische voetafdruk moeten verkleinen om het milieu minder te belasten. Bovendien kunnen we met dergelijke initiatieven een flink stuk bezuinigen op de energiefactuur!

Uw investering al na 2 jaar terugverdiend…

Zo kunt u bijvoorbeeld voor uzelf uw buitenschrijnwerk dubbel laten beglazen of het dak laten renoveren en voorzien van dakisolatie. Een oude verwarmings­installatie op stookolie kan perfect worden vernieuwd naar een condenserende verwarmingsinstallatie op aardgas. Enkele voordelen van aardgas t.o.v. andere energiebronnen:

  • U bent aangesloten op het aardgasnet. Gedaan dus met wachttijden voor mazoutleveringen tijdens strenge winters!
  • Uw verbruikskosten zijn gespreid over het hele jaar. U wordt dus tijdens de koudste maanden van het jaar niet langer verrast door extreme pieken.
  • Gedaan met keuringen van mazouttanks.
  • U loopt geen risico op bodemverontreiniging door lekkende stookolietanks.
  • De onderhoudskosten bij een ketel op aardgas liggen veel lager.
  • Een energie-audit is voor aardgas slechts verplicht om de 4 jaar (bij een ketel op mazout om de 2 jaar).
  • Condensatieketels op aardgas geven een hoger rendement dan op mazout.

Wie nu zijn verwarmingsinstallatie vernieuwt, maakt bovendien gebruik van de allernieuwste technieken. Deze reduceren de terugverdientijd van de installaties in sommige gevallen tot slechts twee jaar tijd!

Extra troef: premies die niet van de minste zijn!

Als extra duwtje in de rug heeft netbeheerder Fluvius een speciale energiepremie gelanceerd die in een gebouw met minstens 20 wooneenheden kan worden aangevraagd voor de ombouw van mazout- naar aardgasinstallaties:

  • voor een appartementsgebouw tussen 20 en 40 woonheden is per wooneenheid een premiebedrag van 125 euro verkrijgbaar,
  • vanaf 40 woonheden wordt deze premie verhoogd tot maar liefst 250 euro per woongelegenheid!

 

Deze bedragen worden bovendien aangevuld met een bijdrage van Fluvius:

  • tot 2.400 euro om de studiekosten te bekostigen omtrent de aansluiting op het net
  • max 5.000 euro om de bestaande mazouttanks te saneren.

Voor een appartementsgebouw met 60 appartementen kan de overschakeling van mazout op aardgas een premie opleveren die zo maar eventjes oploopt tot 22.400 euro!

Alleen maar winnaars.

De premie, in combinatie met een goedkopere energiebron en een veel zuinigere installatie, maakt dat de investering inderdaad op enkele jaren is terug­verdiend. Maar ook daarna blijven de bewoners nog jaar na jaar profiteren van de lagere verwarmingskosten.

Liever een gemeenschappelijke beslissing?

Als u dergelijke initiatieven liever niet alleen neemt, bestaat er ook een mogelijkheid om vanuit de Vereniging van Mede-eigenaars (VME) een lening af te sluiten om de renovatie te financieren. Als de periodieke afbetaling gelijk is aan het minderverbruik, dan dienen de mede-eigenaars zelf geen extra inspanning te leveren…