Prijsdalingen voor slecht geïsoleerde woningen/appartementen

De Belgische vastgoedmarkt zou wel eens een kantelpunt kunnen bereiken. Reden daarvan is dat eigenaars van oude woningen het moeilijker zullen krijgen om hun pand aan de gewenste prijs te verkopen. Volgens KBC-econoom Johan Van Gompel speelt de slechte isolering van die huizen hierbij een grote rol.

In het jaarlijkse trendsonderzoek van de bank voorspelt hij dat er een wijdere kloof zal ontstaan tussen de prijsontwikkeling en de verkoopsnelheid van duurzame woningen en die van niet-duurzame. Zo zullen bestaande, minder gegeerde woningen met een slechte duurzaamheidsscore, een forse prijsdaling kennen.
Dat komt omdat de verplichte investeringen voor energiezuinigheid op de verkoopprijs wegen.
“Nieuwe of goed gerenoveerde woningen die voldoen aan de normen”, zegt Van Gompel, “zullen hun waarde beter behouden en bij een verkoop hogere prijzen halen.”

Prijsonderhandelingen

Belgische woningen zijn momenteel vaak slecht geïsoleerd, wat een negatieve invloed heeft op de energieprestaties. Dan bedoelt men vooral de woningen die dateren van voor 1980, wat ongeveer driekwart van de Vlaamse gebouwen is.
Dat betekent dat kandidaat-kopers de kosten van de vereiste investeringen op zich zullen moeten nemen en dat zal uiteraard zijn invloed hebben op de prijsonderhandeling.

Prijs en verkoopsnelheid

Zowel internationaal- als Vlaams onderzoek bevestigt dat zwakke duurzaamheidsscores een grote negatieve prijsimpact hebben.

De verkoopprijs van woonhuizen met een energie-zuinige EPC-score tussen 100 en 199 ligt gemiddeld 11% hoger ligt dan vergelijkbare slecht geïsoleerde huizen met een score tussen 400 en 499. Dat blijkt uit onderzoek van de KU-Leuven.

Conclusie is dat duurzame woonhuizen gemiddeld 25% sneller verkocht worden.

Lees ook  ons blogbericht “Op naar een duurzamer energieverbruik in onze woningen“, over de renovatieplicht vanaf 2023 en andere energie-maatregelen voor residentieel vastgoed.